kaj smo dosegli?
Ključni rezultati

Inovativno gojenje spiruline na slovenskih kmetijah
Uvedena nova kmetijska praksa
gojenje alg (spiruline) za prehrano ljudi na slovenskih kmetijah: večji izkoristek površine, boljša fotosintezna učinkovitost in večji pridelek suhe mase ter do 10-krat večji pridelek beljakovin na enoto kmetijske površine v primerjavi s poljedelstvom
manjša poraba energije, vode, gnojil; brez uporabe pesticidov za primerljiv pridelek s poljščinami
manjša obremenitev okolja in varovanje naravnih virov, vključno z zavarovanimi območji narave in habitati

usposabljanje
Znanje za uspeh na trgu
Usposobljeni kmetje za gojenje, predelavo in trženje spiruline: večja konkurenčnost in dodatni vir zaslužka, predvsem malih kmetij, zaradi:
- večje ekonomičnosti pridelave na površino,
- krajšanja dobavnih verig,
- inovativnih pristopov v trženju novih prehranskih izdelkov,
- sodelovanja med deležniki v verigi vrednosti

podpora razvoju
Vzpostavljeno okolje za uspešno gojenje spiruline
Vzpostavljeno podporno okolje za dejavnost gojenje alg za prehrano ljudi v Sloveniji:
- razjasnjena zakonodaja na področju gojenja alg v Sloveniji in podani ključni predlogi za ureditev te kmetijske / akvakulturne dejavnosti na pristojne institucije,
- usposobljeni kmetijski in drugi svetovalci za primerno podporo novim investitorjem v to dejavnost,
- ozaveščeni potrošniki in slovenski trg dojemljiv za sprejemanje kakovostno pridelane slovenske spiruline.