Cilji

Cilji

Naš cilj je kmetom omogočiti znanje in tehnologijo za gojenje spiruline, razviti lokalne postopke predelave v prehranske izdelke ter pripraviti trg in zakonodajo za uspešen razvoj slovenske spiruline.

Znanje in opolnomočenje kmetij

Nuditi kmetijam potrebna znanja in izkušnje za samostojno gojenje alge spirulina, kar bo opolnomočilo in opogumilo potencialne investitorje v zagon te inovativne dejavnosti z visokim tržnim potencialom

Razvoj lokalne predelave spiruline

Razviti tehnologije predelave alge spirulina v lokalnem okolju v varne prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja in visoko hranilno vrednostjo, kar bo rešilo problem porabe presežkov proizvodnje sveže spiruline, omogočilo proizvajalcu odkup proizvodnje, predelovalcu pa dodano hranilno in tržno vrednost prehranskih izdelkov

Izboljšanje proizvodnega procesa

Izboljšati obstoječ proces proizvodnje spiruline v smeri upoštevanja lokalnih pridelovalnih razmer, učinkovitosti in varovanja naravnih virov, kar bo prispevalo k izboljšanju učinkovitosti rabe virov in k ohranjanju okolja.

img 20250307 130902

Ureditev pravnih okvirov

Pripraviti predloge za primerne pravno-formalne okvirje dejavnosti gojenja alg za prehrano ljudi v Sloveniji, ki so potrebni za rešitev trenutno nedorečene klasifikacije dejavnosti gojenja alg za prehrano ljudi v Sloveniji in jih posredovati pristojnim institucijam.

Tehnološka navodila in standardi

Pripraviti tehnološka navodila in osnutek standardov proizvodnje in predelave spiruline v Sloveniji: opisati/dokumentirati postopke, ki so potrebni za pridelavo kakovostnega in varnega proizvoda in prehranskih izdelkov.

Usposabljanje za trženje

Usposobiti kmete na področju inovativnih pristopov k trženju, kar jim bo omogočilo bolj uspešen nastop na trgu in večjo konkurenčnost.

Marketinški materiali za razvoj trga

Pripraviti marketinške materiale za razvoj trga za lokalno pridelano spirulino: zdravstveno-nutricevtični vidiki, parametri kakovosti, razlikovalni elementi v primerjavi s “kitajsko” spirulino, ki danes predstavlja večji del v Sloveniji porabljene spiruline.

Priprava slovenskega trga

Pripraviti slovensko tržišče za sprejem v Sloveniji pridelane spiruline, da bo lahko ta dejavnost postala tržno zanimiva za potencialne investitorje.

Gradnja blagovne znamke

Začetek graditve blagovne znamke slovenske spiruline za nastop na bližnjih evropskih trgih.

Scroll to Top